De Romeinen waren een volk, dat in de gechiedenis
bestaan heeft van 753 v.C tot 476 n.C, van de stichting van de stad
Rome aan de Tiber in Italië tot aan de val van het Romeinse keizerrijk,
dat het hele Middellandse zeegebied omvatte. Als ik het hier over de
Romeinen en hun eetcultuur ga hebben, dan moet ik mij evenwel zeer drastisch
beperken. Dat heeft vooral te maken met de beperktheid van de informatiebronnen
over mijn onderwerp.
Vrijwel alles wat wij weten over de Romeinenen en hun eetgewoonten,
moeten wij bij elkaar zoeken uit de geschriften van een kleine groep
welgestelde, mannelijke, vrije burgers. Over wat en hoe vrouwen en kinderen
aten is maar heel weinig bekend. Berichten over maaltijden van slaven,
soldaten, ambachtslieden en kleine boeren zijn al even schaars.
Ook in de tijd zijn we beperkt: over de eerste zes eeuwen van de Romeinse
geschiedenis weten wij alleen wat men rond het begin van onze jaartelling
zelf aan nostalgisch getinte vooroordelen koesterde. In de latere keizertijd
verstommen de stemmen alweer, zodat mijn aandachtsgebied beperkt blijft
tot de eerste twee eeuwen vóór en ná Christus.
Wat ruimte betreft daarentegen mogen we -juist in die tijd- de hele
mediterrane wereld als Romeins beschouwen.