Apicius 129

 

Aliter patina versatilis

Nucleos*, nuces* fractas, torres eas et teres cum melle, pipere, liquamine*, lacte et ouis. Olei modicum.

 
 

 

Een andere schotel om te storten

Pijnboompitten* en gehakte noten*, rooster ze en maal ze fijn met honing, peper, garum*, melk en eieren. En een beetje olijfolie.

 
 

 

Uitwerking

Omdat hoeveelheden en bereidingswijze ontbreken, laat dit recept veel ruimte aan de vindingrijkheid van degene die ermee aan het werk gaat. Het kan van alles worden: een pudding, een omelet, een taart; allemaal afhankelijk van de verhoudingen waarin je de ingrediënten gebruikt en de bewerkingen die je ze laat ondergaan.

Een belangrijke aanwijzing is, dat je het resultaat moet kunnen "storten", zoals wij dat met een pudding gewoon zijn te doen. Gaan we dan te rade bij wat de Engelsen een "pudding" noemen, dan komen we al snel in de richting van een cake. Een cake zonder boter, kan dat?

Jawel, als volgt: klop 3 eierdooiers met ongeveer 5 eetlepels vloeibare honing luchtig; rooster 100 gram gemengde noten (pijnboompitten*, walnoten*, ontvelde hazelnoten en amandelen) even in een koekepan en maal ze daarna fijn; voeg toe aan het honing-ei mengsel; klop de 3 eiwitten stijf en spatel ze door het beslag. De melk heb ik in dit experiment weggelaten, omdat het anders al snel te vochtig wordt. Peper en garum* (een theelepeltje is genoeg!) en een scheutje olijfolie al tijdens de eerste bewerking meeroeren.
Doe het beslag in een met olijfolie ingevette ovenschaal en bak het in een voorverwarmde oven op 180º C in iets langer dan een half uur gaar.

 
 

© www.apiciana.nl