Apicius 129 |
|
|
|
|
||
Uitwerking Omdat hoeveelheden en bereidingswijze ontbreken, laat dit recept veel ruimte aan de vindingrijkheid van degene die ermee aan het werk gaat. Het kan van alles worden: een pudding, een omelet, een taart; allemaal afhankelijk van de verhoudingen waarin je de ingrediënten gebruikt en de bewerkingen die je ze laat ondergaan. Een belangrijke aanwijzing is, dat je het resultaat moet kunnen "storten", zoals wij dat met een pudding gewoon zijn te doen. Gaan we dan te rade bij wat de Engelsen een "pudding" noemen, dan komen we al snel in de richting van een cake. Een cake zonder boter, kan dat? Jawel, als volgt: klop
3 eierdooiers met ongeveer 5 eetlepels vloeibare honing luchtig;
rooster 100 gram gemengde noten (pijnboompitten*,
walnoten*, ontvelde
hazelnoten en amandelen) even in een koekepan en maal ze daarna
fijn; voeg toe aan het honing-ei mengsel; klop de 3 eiwitten
stijf en spatel ze door het beslag. De melk heb ik in dit experiment
weggelaten, omdat het anders al snel te vochtig wordt. Peper
en garum* (een theelepeltje is genoeg!) en een scheutje olijfolie
al tijdens de eerste bewerking meeroeren. |
||