Apicius 58

 

Apothermum sic facies

Alicam elixa nucleis* et amygdalis* depilatis et in aqua infusis et lotis ex creta argentaria, ut ad candorem pariter perducantur. Cui ammiscebis uuam passam, caroenum uel passum. Desuper <piper> confractum asparges et in boletari inferes.

 
 

 

Apothermum maak je als volgt

Gekookte griesmeel met pijnboompitten* en gepelde amandelen*, in water geweld en gewassen met krijtpoeder zoals je gebruikt om zilver te poetsen, zodat ze tot een gelijkmatige witheid worden gebracht. Daar meng je rozijnen door en ingedikte wijn of zoete wijn. Sprenkel er grof gemalen peper over en dien op in een platte schaal.

 
 

 

Uitwerking

Het is mij (nog) niet helemaal duidelijk welke plaats dit gerecht binnen een standaard Romeins menu moet hebben gehad. Maar verrukkelijk is het wel en als we gemakshalve wat dichter bij onze eigen tradities blijven, kunnen we het met succes als nagerecht serveren.
Hiervoor bereiden we couscous op de gebruikelijke wijze, waarbij we er vooral zorg voor dragen, dat het resultaat rul is; niet klef. Zodra het gaar is, storten we het uit op een grote, platte schaal om af te koelen. Is dat eenmaal zover, dan mengen we er pijnboompitten* en in zoete wijn gewelde rozijnen door, zoveel als we lekker vinden. Eventueel nog wat zoete wijn erbij, maar laat het niet nat worden. De gepelde amandelen* - niet teveel- gebruiken we om de bovenkant te versieren. Koel serveren.

 
 

© www.apiciana.nl