Apicius 75

 

 

Cucurbitas more Alexandrino

Elixatas cucurbitas exprimis, sale asparges, in patina compones. Teres piper, cuminum, coriandri semen, mentam uiridem, laseris radicem, suffundes acetum. Adicies caryotam, nucleum, teres, melle, aceto, liquamine, defrito et oleo temperabis, et cucurbitas perfundes. Cum ferbuerint, piper asparges et inferes.

 
 

 

Courgettes op Alexandrijnse wijze

Knijp de gekookte courgettes uit, bestrooi ze met zout en leg ze in een schotel. Maal peper, komijn, korianderzaad, verse munt, de wortel van laser, giet er azijn bij. Voeg dadels toe en pijnboompitten, maal, leng aan met honing, azijn, garum, ingekookte most en olie, en giet het over de courgettes. Als ze aan de kook zijn gebracht, strooi je er peper over en dien je het op.

 
 

 

Uitwerking

In onze tijd is het aanbod van groente uit de familie der Cucurbitaceae beslist veel groter dan in de dagen van Apicius. Veel daarvan hebben wij aan de ontdekking van Amerika te danken. Natuurlijk maakt dat het voor ons bijna onmogelijk om te achterhalen voor welke pompoenachtige plant dit recept oorspronkelijk bedoeld is. Ik stel daarom voor dat wij van dit nadeel een voordeel maken, door de vrijheid te nemen eens heerlijk aan het experimenteren te slaan.
De volgorde van de ingrediënten en de genoemde bewerkingen geven aan dat het een gladde saus moet worden, waarmee je de groente moet kunnen overgieten. Door de dadels en pijnboompitten wordt het echter al gauw een soort van pasta. Moeilijk vloeibaar te krijgen, omdat met name de azijn en de garum te sterk van smaak zijn om naar hartelust mee aan te lengen.
Wat ik in mijn eerste experiment met dit recept heb gedaan, is met deze pasta een paar kleine patissons (eerst uithollen en 10 minuten koken) vullen. De combinatie van smaken was pittig/zacht, eenbeetje oriëntaals. Een volgende keer zal ik de dadels en pijnboompitten niet fijnmalen, om een wat frivoler beet aanhet gerecht te geven.

 

© www.apiciana.nl