Apicius 89

 

 

Aliter

Coliculi elixati in patina compositi condiuntur liquamine, oleo, mero, cumino. piper asparges, porrum, cuminum, coriandrum uiridem super concides.

 
 

 

Een ander recept voor kool

Leg de koolstengels in een schotel en breng ze op smaak met garum, olie, onversneden wijn, komijn. Bestrooi met peper, fijngehakte prei, komijn, en verse koriander.

 
 

 

Uitwerking

Ook voor kool geldt, dat wij niet eens bij benadering weten hoe de verschillende koolrassen die de Romeinen kenden, er uit hebben gezien. Als broccoli, lijkt mij waarschijnlijk in dit recept. Maar met spruitjes heb ik tot nu toe het meest bevredigende resultaat bereikt.
Kook de spruitjes, maar niet te gaar. Breng ze op smaak met een dressing van olie, garum, sherry en gemalen komijn. Knip verse koriander fijn, snijd een preitje zo fijn dat je het zonder meer ongekookt kunt eten en strooi dit over de spruitjes. Doe er nog een beetje versgemalen peper en komijn over en dien op.
De spruitjes zijn ondertussen lauw en zo hoort het ook: de Romeinen aten met hun handen, dus vast en zeker niet zo heet als wij het gewend zijn.

 

© www.apiciana.nl