HOME

ROMEINEN

EETGEWOONTEN

TAFELMANIEREN

MENU

KEUKEN

KOK

SMAAK

APICIUS

RECEPTEN

OVER MIJ

ARCHIEF

LINKS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apicius was tijdens zijn leven (42 v.C - 37 n.C) al een legende. Waarheid en mythe rond zijn persoon zijn dan ook moeilijk uit elkaar te houden. Hij was geen ‘kok’, zoals wel eens verondersteld wordt, maar een zeer vermogende Romeinse burger. Hij verkoos niet een voor zijn stand gebruikelijke levensvulling, een politieke loopbaan of het bestaan van landjonker, en wijdde zich ook niet aan filosofie of literatuur. In plaats daarvan deed hij iets wat in zijn tijd niet uniek was, maar waar de meeste Romeinse schrijvers die wij kennen met onverhuld misprijzen over hebben geschreven: hij werd één van de grondleggers van de gastronomie. Van hem wordt verteld dat hij zijn hele vermogen daaraan heeft besteed, er boeken over heeft geschreven en waarschijnlijk ook anderszins zijn kennis en passie met anderen heeft gedeeld. Zijn naam leeft voort in enkele gerechten, hij geldt als de uitvinder van de ‘foie gras’ en een omvangrijke verzameling recepten uit de 4e eeuw n.C draagt de naam van Apicius.
Tot op de dag van vandaag siert zijn naam de gevels van tientallen restaurants.

 

 
 

© www.apiciana.nl