HOME

ROMEINEN

EETGEWOONTEN

TAFELMANIEREN

MENU

KEUKEN

KOK

SMAAK

APICIUS

RECEPTEN

OVER MIJ

ARCHIEF

LINKS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rond de eetgewoonten van de Romeinen hebben zich een aantal aantrekkelijke, en daarom zeer hardnekkige cliché’s gevormd, die we vooral te danken hebben aan de gekleurde bril van de filosofen of satirici die erover geschreven hebben. Wie kent niet het beeld van die decadente slempers, een kluwen van heren en hoeren, uitgestrooid over een zaal vol zachte kussens, die zich tegoed doen aan pauwenhersentjes, flamingotongetjes en bastaardnachtegalen? Weelderig omkranst en zwaar geparfumeerd geven zij zich over aan een orgie, waarbij de grens tussen eetkamer en slaapvertrek al snel verdwenen lijkt. De wijn vloeit rijkelijk en als de dronkenschap hen al niet tot kotsen brengt, dan komt er wel een slaafje met een pauwenveer om hen de huig te kietelen, zodat zij zich opnieuw kunnen volstoppen met lekkernijen.
Als dit al bestond, dan bij wijze van uitzondering. De meederheid van de Romeinen was eerder sober en degenen die bij de filosofen en satirici de verontwaardiging wekten, waaruit het cliché van de Romeinse decadentie is ontstaan, zouden in onze ogen veeleer eerbiedwaardige pioniers op het gebied van de gastronomie zijn geweest.
Over het ontbijt en de lunch van de Romeinen is alleen bekend dat die eenvoudig waren. De belangrijkste maaltijd werd aan het einde van de dag genoten. Daarbij dronk men wijn, vermengd met water. Hoewel de berichten schaars en tegenstrijdig zijn, mogen we aannemen dat vrouw en kinderen niet aanwezig waren bij de maaltijden van de rijke heer des huizes. Die nodigde hoger- en lagergeplaatste ‘vrienden’ uit, om via de maaltijd zijn sociale status te bevestigen. Armere mensen kochten hun eten op straat, als ze al warm aten.

 
 

© www.apiciana.nl