HOME

ROMEINEN

EETGEWOONTEN

TAFELMANIEREN

MENU

KEUKEN

KOK

SMAAK

APICIUS

RECEPTEN

OVER MIJ

ARCHIEF

LINKS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En wie was de kok? Plaatjes in populair-wetenschappelijke boeken, waarop een Romeinse matrone als keukenprinses haar werk doet, zijn louter een projectie van onze eigen omstandigheden uit een recent vereden. De Romeinse kok was een slaaf en oorspronkelijk niet eens degene met het meeste aanzien. Later, toen de luxe haar intrede deed, werd zijn werk als belangrijker gezien en kon men als rijke Romein zijn status afmeten aan de prijs die men voor zijn coquus betaald had: soms het equivalent van een span paarden!
Wie niet rijk genoeg was om een goede kok te kopen, kon voor speciale gelegenheden de hulp van een ‘freelance’ kok inhuren. Echt arme mensen kochten hun eten op straat.

 
 

© www.apiciana.nl