Apicius 353

 

Vitellina fricta

Piper, ligusticum*, apii semen, cuminum*, origanum, cepam siccam, uuam passam, mel, acetum, uinum, liquamen*, oleum, defritum.

 
 

 

Gebakken kalfsvlees

Peper, lavaszaad*, selderijzaad, komijn*, oregano, gedroogde ui, rozijnen, honing, azijn, wijn, garum*, olie, ingekookt druivensap.

 
 

 

 

Uitwerking

Voor dit eenvoudige gerecht hebben we kalfs- of rundvlees nodig, dat geschikt is om snel op te bakken. Een biefstukje of schnitzel komt natuurlijk in aanmerking, maar de zogenaamde roerbakreepjes, die momenteel in de mode zijn, genieten in dit geval mijn voorkeur.
Zorg dat de saus tevoren klaar staat. In de vijzel malen we de kruiderijen fijn; de rozijnen (een handvol) laten we liefst een halve dag wellen in een kommetje met een scheut wijn en ingekookt druivensap. We doen deze ingrediënten bij elkaar in een kom en voegen een eetlepel honing, een scheutje balsamico-azijn en een eetlepel garum* toe. Olie is alleen nodig als we de saus apart maken om bij de gebakken schitzel te serveren; als we roerbakreepjes gebruiken, laten we de olie weg.

In een koekepan verhitten we een ruime hoeveelheid olijfolie en bakken daarin de roerbakreepjes op hoog vuur snel gaar. Daarna blussen we het vlees af met de gereedstaande saus. Meteen opdienen.

 
 

© www.apiciana.nl