|

Dulcia domestica
Verrassend als onderdeel
van een uitgebreidere mensae secundae en niet moeilijk
te maken. Dat ligt in de naam besloten: de meeste zoetigheid
bestond voor de Romeinen uit gebak, dat bij een gespecialiseerde
bakker gekocht werd, maar dit kun je zelf maken.
Er is sprake van een onderscheid tussen twee verschillende soorten
dadels, maar neem gewoon wat verkrijgbaar is. Maak een voorzichtige
inkeping om de pit te verwijderen en te vervangen door een kwart
walnoot* of enkele
pijnboompitten*. (Gemalen peper als vulling
trok mij onvoldoende aan om serieus te proberen.) Wees voorzichtig
met zout, maar laat het niet achterwege: de combinatie van hartig
met zoet is zeer Romeins.
Voor het "frituren" gebruikte ik een koekepan met tefalbodem
en slechts een bescheiden laagje honing. Laat dat niet te lang
heet worden, want het krijgt bij afkoelen al snel een erg taai
karakter en dat maakt de dadels moeilijk om te eten. Warm - niet
heet - opdienen helpt ook. En dan toch een klein beetje peper
erover...
|
|