Martialis 1

 

 

Gustum Martialis

Divisis cybium latebit ovis. (Martialis V,78)


Mox vetus et tenui maior cordyla lacerto,
Sed quam cum rutae* frondibus ova tegant; (Martialis XI,52)


Secta coronabunt rutatos* ova lacertos, (Martialis X,48)

 
 

Martialis' voorafje

Tonijn gaat schuil onder gehalveerde eieren. (Martialis V,78)


Dan wat oude tonijn, dikker dan een tengere bovenarm,
maar bedekt door eieren met loof van wijnruit*; (Martialis XI,52)


In plakjes gesneden eieren bekronen met wijnruit*
bestrooide "bovenarmen", (Martialis X,48)

 
 

 

Uitwerking

In drie van zijn Epigrammen stelt de dichter Martialis zijn vrienden een diner bij hem thuis in het vooruitzicht. In elk menu wordt hetzelfde voorgerechtje geserveerd, kennelijk een lievelingsgerecht van de auteur. Het lijkt zo simpel, dat we er met een beetje goede wil een recept uit kunnen destilleren. Ik geef hier twee interpretaties: die van Patrick Faas (uit: Rond de tafel der Romeinen) -een kok met enige kennis van de Klassieke Oudheid- en die van mijzelf, een classica met culinaire aspiraties.

De eieren moeten hardgekookt worden en gehalveerd. Prak de eigelen met een klein scheutje eenvoudige saus, bijvoorbeeld gemaakt van olie, azijn en knoflook. Zo mogelijk kan men ook wat fijngeknipte wijnruit* toevoegen. Doe het mengsel terug in het eiwit en leg op iedere eierhelft een takje wijnruit* en een gezouten ansjovisje. Dien de eieren zo op.

Neem ingeblikte tonijnmoot en snij die in plakken. Besprenkel de plakken met olie en strooi en wat wijnruit* over. Bedek de plakken met in plakjes gesneden gekookte eieren. Garneer met een takje verse wijnruit* en dien op.

 
 

© www.apiciana.nl