Apicius 296

 

Dulcia domestica

Palmulas uel dactilos excepto semine, nuce* uel nucleis* uel piper tritum infercies. Sales foris contingis, frigis in melle cocto et inferes.

 
 

 

Zoetigheden om thuis te bereiden

Neem dadels en ontpit ze, vul ze met walnoot* of pijnboompitten* of gemalen peper. Bestrooi ze van buiten met zout, bak ze in hete honing en dien op.

 
 

Dulcia domestica

Verrassend als onderdeel van een uitgebreidere mensae secundae en niet moeilijk te maken. Dat ligt in de naam besloten: de meeste zoetigheid bestond voor de Romeinen uit gebak, dat bij een gespecialiseerde bakker gekocht werd, maar dit kun je zelf maken.
Er is sprake van een onderscheid tussen twee verschillende soorten dadels, maar neem gewoon wat verkrijgbaar is. Maak een voorzichtige inkeping om de pit te verwijderen en te vervangen door een kwart walnoot* of enkele pijnboompitten*. (Gemalen peper als vulling trok mij onvoldoende aan om serieus te proberen.) Wees voorzichtig met zout, maar laat het niet achterwege: de combinatie van hartig met zoet is zeer Romeins.
Voor het "frituren" gebruikte ik een koekepan met tefalbodem en slechts een bescheiden laagje honing. Laat dat niet te lang heet worden, want het krijgt bij afkoelen al snel een erg taai karakter en dat maakt de dadels moeilijk om te eten. Warm - niet heet - opdienen helpt ook. En dan toch een klein beetje peper erover...

 
 

© www.apiciana.nl