Apicius 179

 

 

Pultes Iulianae sic coquuntur

Alicam purgatam infundis, coques, facies ut ferueat. Cum ferbuerit, oleum mittis; cum spissauerit, lias diligenter. Adicies cerebella duo cocta et selibram pulpae quasi ad isicia liatae, cum cerebellis teres et in caccabum mittis. Teres piper, ligusticum, feniculi semen, suffundis liquamen et uinum modice, mittis in caccabum supra cerebella et pulpam. Ubi satis ferbuerit, cum iure misces. Ex hoc paulatim alicam condies, et ad trullam permisces et lias, ut quasi sucus uideatur.

 
 

 

Puls Iuliana bereid je als volgt

Zet schoongemaakte griesmeel in de week, kook het, zorg dat het flink kookt. Wanneer het aan de kook is, doe je er olie bij; wanneer het dik wordt, roer je het zorgvuldig. Voeg twee gekookte hersenen toe en 160 gram gehakt, glad gemaakt als voor gehaktballetjes, maal het verder met de hersenen en doe het in een pan. Maal peper, lavaszaad, venkelzaad, giet er garum bij en een beetje wijn, doe dat in de pan op de hersenen en het gehakt. Zodra het voldoende gekookt heeft, meng je het met de saus. Hiermee breng je beetje bij beetje de griesmeel op smaak, en je mengt het er pollepelsgewijs doorheen en roert, zodat het op een soep lijkt.

 
 

© www.apiciana.nl