Apicius 122

 

Carotae frictae

Oenogaro inferuntur.

 
 

 

Gebakken worteltjes

Dien ze op met oenogarum.

 
 

Uitwerking

Dit is het bondigste recept van het hele kookboek. En toch zó de moeite waard.
Neem waspeen, schil ze en snijd ze in dobbelsteentjes. Kook die beetgaar, zonder zout toe te voegen. Afgieten en als ze wat afgekoeld zijn even door de bloem rollen. Wil je nog meer vrijheid nemen om te improviseren? Meng dan een beetje gemalen korianderzaad* en peper door de bloem.
Frituren in een koekepan met hete olijfolie tot ze een beetje bruinen. Dan breekt weer een moment van vrijheid aan: je kunt ze opdienen met een schaaltje oenogarum om in te dippen, of eenvoudigweg besprenkelen met oenogarum of afblussen met deze saus, vlak voor je de koekepan van het vuur haalt.

Oenogarum voor dit gerecht maak je van een stevige witte wijn en genoeg garum* om de saus lekker hartig, maar nog net een beetje rins te laten zijn.

 
 

© www.apiciana.nl