Apicius 212

 

 

Gruem uel anatem

Gruem uel anatem lauas et ornas et includis in olla. Adicies aquam, salem, anethum, dimidia coctura decoques, dum obduretur, leuas et iterum in caccabum mittis cum oleo et liquamine, cum fasciculo origani et coriandri. Prope cocturam defritum modice mittis, ut coloret. Teres piper, ligusticum, cuminum, coriandrum, laseris radicem, rutam, caroenum, mel, suffundis ius de suo sibi, aceto temperas, in caccabo reexinanies ut calefiat, amulo obligabis. Imponis in lance et ius perfundis.

 
 

 

Kraanvogel of eend

Was de kraanvogel of eend, bindt hem op en stop hem in een pot. Voeg water toe, zout, dille, en kook hem tot hij half gaar is. Wanneer hij stijf wordt, haal hem er dan uit en doe hem in een pan met olie en garum, met een bundeltje oregano en koriander. Tegen het einde van de kooktijd voeg je wat defritum toe, om het te kleuren. Maal peper, lavaszaad, komijn, koriander, duivelsdrek, wijnruit, caroenum, honing; giet er wat van het kooknat bij, leng aan met azijn. Doe het terug in de pan om warm te worden, bind het met zetmeel. Leg de vogel op een schaal en giet de saus er overheen.

 
 

© www.apiciana.nl