Apicius 200

 

 

Aliter conchicla: Conchiclatus pullus uel porcellus

Exossas pullum a pectore, femora eius iungis in porrectum, surculo alligas, et impensam [conchicla farsilis] paras et farcies alternis pisam lotam, cerebella, lucanicas et cetera. Teres piper, ligusticum, origanum et gingiber, liquamen suffundis, passo et uino temperabis. Facies ut ferueat et, cum ferbuerit, mittis modice. Et impensam cum condieris, alternis in pullo componis, omento tegis et in operculo deponis et in furnum mittis, ut coquantur paulatim, et inferes.

 
 

 

Een ander recept voor conchicla: kip of speenvarken in conchicla

Ontbeen een kip vanaf de borst, houd de poten gestrekt bijeen, verbind ze met een spiesje, en maak een farce klaar en vul de kip afwisselend met gewelde erwten, hersenen, Lucanische worstjes enzovoort. Maal peper, lavaszaad, oregano en gember, giet er garum op, leng aan met zoete wijn en wijn. Breng aan de kook en, wanneer het aan de kook is, doe je een beetje ervan bij de farce. En wanneer je de farce op smaak hebt gebracht, doe je hem, afgewisseld met de andere ingrdiënten, in de kip, bedek met varkensnet en doe haar in een afgedekte schaal en zet in de oven, om langzaam gaar te worden, en dien op.

 
 

© www.apiciana.nl