Apicius 199

 

 

Aliter conchiclam sic facies

Concidis pullum minutatim, liquamine, oleo et uino ferueat. Concidis cepam, coriandrum minutum, cerebella eneruas, mittes in eundem pullum. Cum coctus fuerit, leuas et exossas. Concides minutatim cepam et coriandrum, colas ibi pisam coctam non conditam. Accipies conchiclarem, pro modo componis uarie. Deinde teres piper, cuminum, suffundis ius de suo sibi. Item in mortario oua duo dissolues, temperas, ius de suo sibi suffundis pisae integrae elixae, uel nucleis adornabis, et lento igni feruere facies et inferes.

 
 

 

Een ander recept om een conchicla te maken

Snijd een kip in kleine stuken, breng aan de kook met garum, olie en wijn. Snijd een ui, koriander fijn, verwijder de harde delen van hersenen, doe dat bij de kip. Wanneer die gaar is, haal je haar eruit en ontbeen je haar. Snijd ui en koriander fijn, zeef daarbij ongekruide gekookte erwten. Neem een 'conchiclar', doe daar de ingrediënten afwisselend in naar gelang de grootte. Maal vervolgens peper, komijn, giet er wat kooknat bij. Klop bovendien twee eieren los in de vijzel, leng aan, giet wat van het kooknat over hele gekookte erwten, of garneer met pijnboompitten, en breng op een zacht vuurtje aan de kook en dien op.

 
 

© www.apiciana.nl