Apicius 187

 

 

Pisam farsilem

<Pisam> coques. Cui oleum mittis. <Accipies> abdomen et mittis in caccabum liquamen et porrum capitatum, coriandrum uiridem, imponis ut coquatur. Isicia minuta facies quadrata, et coques simul turdos uel aucellas uel de pullo conciso et cerebella prope cocta cum iuscello coques. Lucanicas assas, petasonem elixas, porros ex aqua coques, nucleorum heminam frigis. Teres piper, ligusticum, origanum, gingiber, ius abdominis fundis, lias. Angularem accipies, qui uersari potest, et omentis tegis, oleo perfundis, deinde nucleos aspargis et supra pisam mittis ut tegas fundum angularis, et sic componis supra petasonis pulpas, porros, lucanicas concisas. Iterum pisam supermittis. Item alternis aptabis obsonia, quousque impleatur angularis. Nouissime pisam mittis, ut intus omnia contineat. Coques in furno uel lento igni imponis, ut ducat ad se deorsum. Oua dura facies, uitella eicies, in mortario mittis cum pipere albo, nucleis, melle, uino candido et liquamine modico. Teres et mittis in uas ut ferueat. Cum ferbuerit, pisam mittis in lancem, et hoc iure perfundis. Hoc ius candidum appellatur.

 
 

 

Gevulde erwtensoep

Kook de erwten. Doe er olie bij. Neem buikspek en doe dat in een pan met prei, verse koriander, zet op het vuur om te koken. Maak kleine vierkante gehaktballetjes, en kook die tegelijk met lijsters of andere vogeltjes of blokjes kippenvlees en kook half gekookte hersenen mee in het sausje hiervan. Rooster Lucanische worstjes, kook een varkensschouder, kook prei in water, bak een kwart liter pijnboompitten. Maal peper, lavaszaad, oreganum, gember, giet de jus van het buikspek erbij, roer glad. neem een vierkante ovenschaal, die je kunt storten, en bedek de binnenkant met varkensnet, giet er olie over, bestrooi vervolgens met pijnboompitten en spreid de erwtenpuree erover, zodat je de bodem van de schaal bedekt hebt, en leg er dan stukjes varkensschouder op, prei, gehakte Lucanische worstjes. Doe er weer erwtenpuree over. Voeg zo weer telkens een laagje vulling toe, totdat de vierkante schaal helemaal gevuld is. Doe er op het laatst erwtenpuree bij, zodat alles daarin besloten ligt.

 
 

© www.apiciana.nl