Apicius 4

 

 

<Rosatum et uiolacium>

Rosatum sic facies: Folias rosarum, albo sublato, lino inseris ut sutilis facias, et uino quam plurimas infundes, ut septem diebus in uino sint. Post septem dies rosam de uino tollis et alias sutiles recentes similiter mittis, ut per dies septem in uino requiescant, et rosam eximis. Similiter et tertio facies et rosam eximis et uinum colas et, cum ad bibendum uoles uti, addito melle rosatum conficies, sane custodito ut rosam a rore siccam et optimam mittas. Similiter, ut supra, et de <uiola> uiolacium facies, et eodem modo melle temperabis.

 
 

 

<Rozenwijn en viooltjeswijn>

Rozenwijn maak je als volgt: neem rozenblaadjes, verwijder het witte deel en rijg ze aan een draad tot snoeren. Doe daarvan zoveel mogelijk in de wijn en laat ze er zeven dagen in staan. Na zeven dagen haal je de rozen uit de wijn en doe je er op gelijke wijze verse snoeren in, om die zeven dagen lang in de wijn te laten staan, en neem de rozen er weer uit. Doe dat op gelijke wijze een derde keer en neem de rozen eruit en filter de wijn. Wanneer je het wilt gaan drinken, maak je er door toevoeging van honing rozenwijn van. Let er wel goed op dat je rozen vrij van dauw en van zeer goede kwaliteit gebruikt. Op gelijke wijze, als hierboven, maak je van <viooltjes> viooltjeswijn, die je net zo met honing aanlengt.

 
 

© www.apiciana.nl