Apicius 135

 

 

Aliter patina de sambuco calida et frigida

Accipies semen de sambuco, purgabis, ex aqua decoques, super colum exsiccabis, patinam perunges et in patinam compones ad surcellum. Adicies piperis scripulos VI, suffunde liquamen, <. . .> postea adicies liquaminis cyathum I, uini cyathum, passi cyathum, teres, tantum in patinam mittes oleum uncias IV, pones in thermospodio et facies ut ferueat. Cum ferbuerit, franges postea oua VI, agitabis et patinam sic obligabis. Cum obligaueris, piper asparges et inferes.

 
 

 

Een ander recept voor een patina van vlierbessen, warm en koud

Neem vlierbessen, maak schoon, kook in water, laat ze uitlekken boven een zeef, vet een schotel in en verdeel ze met een spatel over de schotel. Doe <in de vijzel> 10 gram peper, giet er garum bij , <...> voeg daarna een halve dl garum toe, een halve dl wijn, een halve dl zoete wijn, maal fijn, doe er pas in de schotel ruim 100 gram olie bij, zet de schotel in het thermospodium en breng aan de kook. Wanneer het aan de kook is, breek er dan zes eieren over, roer en bind de schotel op die manier. Wanneer het gebonden is, bestrooi je het met peper en dien je het op.

 
 

© www.apiciana.nl