Bereiding van een verbazingwekkende
kruidenwijn
Doe 5 kilo honing in een bronzen ketel, waar
je tevoren ruim 1 liter wijn in hebt gedaan, om zo de wijn met de honing
in te koken. Als het, op een zacht vuurtje van droog hout warm geworden,
en met een garde al roerend aan de kook geraakt, tenslotte begint te
bruisen, voorkom je dat het overkookt door er wijn bij te gieten, afgezien
daarvan zakt het ook terug als je het van het vuur haalt. Eenmaal afgekoeld,
zet je het opnieuw op het vuur. Dat herhaal je een tweede en derde keer
en tenslotte schuim je het de volgende dag af. Dan <voeg je toe>
120 gram gemalen peper, 10 gram mastiek, 4,5 gram nardusblad
en evenveel saffraan, 5 geroosterde dadelpitten met de dadels in wijn
geweekt, nadat je er eerst wijn van de vereiste kwaliteit bij hebt gedaan
om een glad mengsel te verkrijgen. Als je dit allemaal klaar hebt, doe
je er 10 liter van een zachte wijn bij. Filter het door houtskool.